Årets 10 största svenska instagramposter

Medieakademin presenterar de svenska Instagramposter som fick mest engagemang under 2018.

Med hjälp av Maktbarometerns omfattande kartläggning av svenska aktörer i sociala medier kan Medieakademin nu visa vilka svenska Instagramposter som blev störst 2018. Vi mäter antal gillaklick plus kommentarer och kräver att posten åtminstone delvis är skriven på svenska.

Läs också: Årets tio största tweets

Årets lista domineras av Zlatan Ibrahimovic, familjen Lundell och barnbilder. Hälften av alla topplaceringar på listan handlar om graviditet eller nyfödda barn och det beror mest på Joakim och Jonna Lundell – mäktigast på Instagram, enligt Medieakademins Maktbarometer. Men även bebisbeskedet från Jonas Fagerström, medlem i youtubegruppen JLC, ger honom en topplacering.

– Det går inte att underskatta familjen Lundells dominans på svenska Instagram. De har fyra placeringar på topplistan och skulle ha ytterligare ett gäng om listan utökades, säger Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin.

I övrigt dominerar fotboll och Zlatan. Hade Medieakademin inkluderat även engelskspråkiga poster hade Zlatan haft nio av tio platser på topplistan, bara slagen av Aviciis sista publicerade instagrambild.
– Fotbollspelaren Jimmy Durmaz står ut på topplistan eftersom hans konto har relativt få följare och det är ovanligt med virala effekter på Instagram. Men den enorma uppmärksamhet Durmaz fick efter rasistattackerna under fotbolls-VM gjorde att många sökte upp hans konto, säger Emanuel Karlsten.

Värt att uppmärksamma är kontot Cohmedy som drivs av Dzevat Milovanovic, 20 år från Sundsbruk. Kontot har 3,6 miljoner följare och kurerar roliga bilder. En enda post är skriven på svenska under året, men det räckte för att ge en topplacering.

 

ÅRETS TIO STÖRSTA INSTAGRAMPOSTER

Svenska poster, åtminstone delvis skrivna på svenska. Mätt i antal gillaklick och kommentarer. Datan utgår från Maktbarometern.

  1. Zlatan Ibrahimovic

2)

Zlatan Ibrahimovic

3)

Cohmedy

View this post on Instagram

mot varmare grader <3

A post shared by relatable and funny posts💞 (@cohmedy) on

4)

Joakim Lundell

5)

Jonna Lundell

View this post on Instagram

Bästa dagen i livet! 💕

A post shared by Jonna Lundell 🎀 (@jonnalundell) on

6)

Jimmy Durmaz

7)

Jonas Fagerström

8)

Joakim Lundell

9)

Joakim Lundell

View this post on Instagram

Pappa och dotter 💕👣

A post shared by Joakim Lundell 🎧🎞 (@joakimlundell) on

10)

Joel Kinnaman

View this post on Instagram

#KlivIntePå

A post shared by Joel Kinnaman (@joelkinnaman) on

Medieakademin är en ideell förening som jobbar för att fördjupa mediedebatten och ge utrymme för fria diskussioner om samhälle, politik och kultur. Sedan starten 1997 är vi ett drivhus för det samtida samtalet och publicerar årligen två barometrar:
Förtroendebarometern – mäter svenskens förtroende för medier, näringsliv och institutioner.
Maktbarometern – mäter vilka svenskar som har störst räckvidd och engagemang på svenskar i våra fyra största sociala medier.

För vidare kommentarer, ring Medieakademins ordförande Emanuel Karlsten 0702772030