De är mäktigast på sociala medier i Sverige – Maktbarometern 2017

Årets makthavare inom sociala medier heter Jocke & Jonna, följda av PewDiePie och Expressen. Det visar en unik kartläggning av vem som har makten på sociala medier som Medieakademin för första gången presenterar under namnet Maktbarometern 2017.

I över 20 år har Medieakademin mätt förtroendet för samhällsinstitutioner, enskilda företag och massmedier i Förtroendebarometern. För fem år sedan introducerade Medieakademin även Twitterbarometern, som mätte vilka svenskar som har störst inflytande på Twitter. Nu tar Medieakademin ett nytt och unikt steg för att fördjupa debatten om makt, medier och inflytande och introducerar Maktbarometern.

Maktbarometern 2017 som idag presenterades av Medieakademin på Mediedagarna i Göteborg är en unik kartläggning av de största kontona inom sociala medier, något liknande har aldrig tidigare gjorts i Sverige.

Medieakademin har i undersökningen listat de 30 största svenska kontona på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube, För varje placering på respektive lista får ett procentuellt värde utifrån hur välbesökt deras plattform är. Placeringarna viktas samman och de som har stor närvaro på alla plattformar premieras. för att sedan vikta samman dem till den slutgiltiga Maktbarometern.

Så här ser topplistan ut över Årets makthavare, det vill säga de som har mest räckvidd och engagemang i Sverige, placeringarna 1-10:

1. Jocke & Jonna
2. PewDiePie
3. Expressen
4. Therese Lindgren
5. Lukas Simonsson
6. Thomas Sekelius
7. Newsner
8. TV 4
9. IjustWantToBeCool
10. Tova Helgesson

Övriga resultat av Maktbarometern 2017:

Mäktigast på Facebook är Expressen, följt av Newsner, Uppskattat, Aftonbladet och TV 4.

Mäktigast på Twitter är Carl Bildt, följd av Zara Larsson, PewDiePie, Jonas Gardell och Spotify. Som Årets twitterkomet, som klättrat flest placeringar, finner vi Hanif Bali högst upp, följd av Linn Ahlborg och Manfred Erlandsson.

Mäktigast på Instagram är enligt årets Maktbarometer är kontot Joakimlundell, följd av thereselindgren, sessano, tovahelgesson, och davidhellenius. Observera att ett fel på Instagram-rankingen smög sig in i första versionen av Maktbarometern som presenterades på MEG, vilket rättades här på Medieakademins sajt några minuter efter presentationen.

Mäktigast på Youtube är PewDiePie, följd av Jocke & Jonna, Therese Lindgren, Thomas Sekelius samt IJustWantToBeCool2.
Medieakademins ordförande Emanuel Karlsten ser Maktbarometern som en milstolpe i den svenska medievärlden:

– Vi kände att tiden var mogen för ta ett fördjupat och breddat grepp på mediemakt. Vi har under året arbetet med att ta fram helt ny data och insikter från våra största sociala plattformar, för att kunna säga något relevant, viktigt och nytt om samtiden, och vi tror att vi har lyckats.

Maktbarometern är framtagen med hjälp av företagen TenFifty, Recorded Future och organisationen Digital Reliance under ledning av Emanuel Karlsten, Gustav Martner och Linda Hörnfeldt från Medieakademin.

Ladda ner den kompletta Maktbarometern 2017 här!


Medieakademin presenterar Maktbarometern

Torsdag den 28 september klockan 09.45 släpper Medieakademin för första gången Maktbarometern, en unik kartläggning av vilka som har makten i våra sociala medier. Det är en gedigen genomgång, där vi listar de 30 största på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube, för att sedan vikta samman vilka som har störst makt i Sverige.

Här finns helt ny data, nya insikter där Medieakademins förhoppning är att fördjupa insikter för medier, näringsliv och akademi.

Vi tror att vi har lyckats.

På torsdag klockan 09.45 på Mediedagarna i Göteborg släpper vi hela barometern. Du kan se presentationen live i SVT Forum på SVT Play.


MedieAkademins Förtroendebarometer 2017

För tjugoförsta året i rad avslöjas vilka varumärken, medier och institutioner vi litar på, och vilka vi misstror. MedieAkademins förtroendebarometer är sammanställd av Göteborgs universitet och Kantar Sifo.

Resultatet av Förtroendebarometern presenterades i år i egen regi av MedieAkademin torsdagen 6 april på Pedagogen, Göteborgs universitet.

Medverkande: Toivo Sjörén, Kantar Sifo och Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Moderator: Carin Hjulström, journalist och författare.

Hela presentationen på You Tube: