Förtroendebarometern 2020: Polisen, V och SD får rekordstort förtroende – SVT och SR kraftigt polariserat


Förtroendet för polisen har aldrig varit högre och Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna visar rekordsiffror. Även SVT och SR får fortsatt höga siffror, men bakom förtroendet för public service finns en stark partipolarisering. 
Det är några av resultaten från Medieakademins årliga Förtroendebarometer.

I den 24:e upplagan av Förtroendebarometern är vi nära ett tronskifte: Systembolaget toppar fortfarande med 76 procent av svenskarnas förtroende (-2), men polisen ökar (+2) upp till 73 procent. Det är polisens högsta notering i Förtroendebarometerns historia.

Vi kan också se hur två riksdagspartier slår förtroenderekord: Vänsterpartiet ökar två procentenheter till rekordstora 26 procent, bara Moderaterna är större med 29% (-2). Socialdemokraterna är en av årets största förlorare och landar på samma siffra som Vänsterpartiet (-6), medan Sverigedemokraterna gör en rekordnotering på 23 procent (+3).

Årets största förändring står SJ för, som ökar 12 procentenheter och landar på totalt 34 procent. Även Vattenfall ökar kraftigt (+10). I bottenlistan finns SAS och Ica som minskar -6, respektive -7 procentenheter. I samband med mätperioden var båda företagen utsatta för en våg av kritik för en reklamfilm respektive förändringar i Ica-kortets bonussystem.

En nyhet för i år är att vi mäter förtroendet för medier, baserat på bevakningsområden. Sportbevakningen är det område där svenskarna litar mest på medier, medan en tredjedel har förtroende för mediernas klimatbevakning och bara var femte har förtroende för mediers rapportering kring invandring.

En annan nyhet är mätningen av hur hög partipolariseringen är i olika förtroendefrågor. Genom att titta på olikheter hos de svarande baserat på partifärg kan vi urskilja frågor som delar landet. Vi kan till exempel konstatera att SVT och Sveriges radio delar svenskarna mer än vår syn på Donald Trump. Vi kan också se att “den lokala tidningen” är en av de i mätningen där det råder minst polarisering.

Till sist har vi också mätt förtroendet för globala världsledare. Där toppar Angela Merkel (47%) följt av Greta Thunberg (40%), medan Trump (5%) och Putin (3%) ligger i botten.

Här laddar du ner hela årets Förtroendebarometer

Fakta: Förtroendebarometern 2020
2020 års undersökning omfattar 1200 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år.
Fältperioden ägde rum mellan den 10 februari-20 februari 2020.
Mätningen har genomförts av Kantar Sifo.

För mer information, kontakta:
Henrik Ekengren Oscarsson, ledamot i Medieakademin, Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, mobil 0708– 89 99 43
Toivo Sjörén, ledamot Medieakademin, opinionschef Kantar Sifo, 0701– 84 23 50

Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin, 0702772030

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i Sverige och presenteras årligen av Medieakademin. Årets och tidigare års presentationer hittar du här.

Liknande artiklar

Förtroendebarometern 2024: ICA och SJ rasar i förtroende – polisen ökar och hamnar i topp
06 mars 2024
Matens makthavare: Uppdrag Mat och Mannerström mäktigast – Camilla Hamid störst inom sötsaker 
14 november 2023
Maktbarometern: Juridik – vilka konton når och engagerar mest i sociala medier?
21 februari 2024
Ekonomins makthavare: Aktiekonton rasar, hållbart sparande rusar och Mikael Damberg är mäktigare än finansministern.
08 februari 2024